Zwarte Zondag (1993)

Zwarte zondag (Antwerpen 1993)

Participatie project Borgerhout op 4 locaties

In de aanloop van Antwerpen’93 toen de stad Culturele hoofdstad van Europa werd hadden de Antwerpenaren massaal voor extreem rechts gestemd.

Met Borgerhout, Kunst en fotografie wilden Pierre Mertens Bert Danckaert en Xavier Rombouts de verschillende bevolkingsgroepen betrekken in Antwerpen’93. Zij ontwikkelde een kunstproject op de pleinen van de probleemwijken van de stad nl. Borgerhout.

Het uitgangspunt van de eerste presentatie was ‘Feesten’. Vanuit foto’s van feesten van de bewoners maakten ze duo’s die gepresenteerd werden in de reuzenpoort. Op het Montgomeryplein, plaatsten ze een werfwagen en nodigde ze voorbijgangers uit met een zelfontspanner een zelfportret te maken. Het resultaat werd terplekke getoond op een grote betonnen muur. Interieurs van bewoners werden gefotografeerd met de focus op het televisietoestel r gepresenteerd of grote gekleurde borden op het terlooplein met de woorden jij, hij en zij als bindmiddel. . De laatste presentatie maakten ze met een technische camera tableaus vivants van verschillende locaties op het Groeningerplein. Die werden gepresenteerd in de garage Mathieu op hetzelfde plein.