Neterotopia (2006)

Neterotopia vond  plaats van 16 tot 31 maart 2006 in verschillende ruimtes op het internet en op 3 fysieke locaties, het Palais de Tokyo (Parijs), Careof (Milaan) en NICC (Antwerpen). Pierre Mertens verbond de locaties met een digitale boxcirkel waardoor bezoekers online en tegelijkertijd kunnen communiceren. Dit vanuit de tentoonstellingsruimtes en uiteraard ook vanuit het internet. Daniel Balit en Pierre Mertens hebben deze tentoonstelling samengesteld.

Elf kunstenaars uit verschillende landen zijn uitgenodigd om een ​​internetsite te kiezen en de ruimtes te gebruiken die doorgaans voor reclame zijn gereserveerd.

Christophe Bruno op liberation.frGhazel op sortiraparis.comSusan Hefuna op movies.tenuae.com, Nathalie Hunter op google.comYuji Oshima op arman.fmPeter Lemmens and Eva Cardon op wunderground.comAdam Vackar op inrockutibles.com, Stephen Vitiello op villagevoice.com,  Luca Vitone op viamichelin.itVersion(Gabriela Vanga, Ciprian Muresan and Mircea Cantor) op corriere.it0100101110101101.ORG op film.it.

Deze ruimtes voor advertenties werden zo getransformeerd tot tentoonstellingplaatsen en gaven toegang tot de openbare en virtuele ruimte van internet, met als belangrijkste knooppunt de website neterotopia.net.

Het project was het resultaat van werken tussen de Europese organisaties NICC (New International Cultural Center), Love Difference en de Pistoletto Foundation. Neterotopia werd gerangschikt onder de 15 topprojecten voor de internationale Best Art Practices-prijs voor curatoren.

Neterotopia.net (helaas inmiddels offline)